茶碗蒸しの作り方 | 茶碗蒸しの作り方(蒸し器なし)- How to make chawanmushi without a steamer.
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詳しいレシピはこちら→https://marron-dietrecipe.com/washoku/washoku_chawanmushi.html
のどごしなめらかな茶碗蒸しの作り方(白だし)です。蒸し器がなくてもお鍋で美味しい茶碗蒸しが作れます。美味しく作るコツは、卵とだしの黄金比を1対3にすること、卵白のコシを切ること、茹でるお湯の量と時間に注意することです。もう茶碗蒸しで失敗することはありませんよ。
カロリー(1人...
詳しいレシピはこちら→https://marron-dietrecipe.com/washoku/washoku_chawanmushi.html
のどごしなめらかな茶碗蒸しの作り方(白だし)です。蒸し器がなくてもお鍋で美味しい茶碗蒸しが作れます。美味しく作るコツは、卵とだしの黄金比を1対3にすること、卵白のコシを切ること、茹でるお湯の量と時間に注意することです。もう茶碗蒸しで失敗することはありませんよ。
カロリー(1人分):96kcal
Calories (1 serving):96kcal
【材料(4人分)】
卵(M)‥‥3個
鶏もも肉‥‥60g
しいたけ‥‥2個
かまぼこ‥‥4枚(5mm厚さ)
みつば‥‥適宜
ゆず皮‥‥少々
●だし汁
水‥‥600cc
昆布‥‥4cm
かつお節‥‥10g
●調味料
塩‥‥小さじ2/3
薄口醤油‥‥小さじ1
みりん‥‥小さじ1
【Ingredients(serves for 4 people)】
3 medium eggs
60g chicken thigh
2 shiitake mushrooms
4(5mm slices) kamaboko fish cake
mitsuba parsley
yuzu citron rind
●Dashi stock】
600cc water
4cm kombu
10g katsuobushi flakes
●Seasoning
2/3 tsp salt
1 tsp light soy sauce
1 tsp mirin
【レシピ】
●一番だしをとる
1、鍋に600ccの水を入れ、昆布を入れて中火にかける。
2、徐々に熱を加えて沸騰直前に昆布を取り出す。煮立てるとヌメリが出てしまいます。
3、かつお節を加えて数秒間グラッとさせる。
4、火を止め、1~2分間置く。
5、ザルにペーパータオルを敷いてこす。
6、ここがポイント【卵とだし汁の比率は1:3】
卵とだし汁の容量の黄金比は、「1:3」です。例えばMサイズの卵は50gなので、150mlのだしが必要です。このレシピの場合、卵は3つ(150g)なので、醤油、みりん、塩を合わせただし汁が450ml必要です。卵を含めた最終的な混合物の総量は600mlになります。
●卵液
7、泡だて器で泡が立たないように混ぜる。卵白を切るようにすり混ぜるとよい。
8、冷めただし汁を割りほぐした卵に入れて混ぜる。だし汁が温かいと卵が固まってしまうので、よく冷ましておいて下さい。
9、こし器でこす。卵白が切れて口当たりがなめらかになります。
●具の下ごしらえ
10、鶏もも肉は繊維に沿ってそぎ切りにする。
11、しいたけは軸を取り、薄切りにする。
12、器に具を4等分して入れる。
13、卵液を器の8分目くらいまで注ぐ。
14、表面の泡をスプーンですくい取る。
15、アルミホイルでおおう。
●蒸す
16、鍋に茶碗蒸しの器を入れ、器の半分の高さまで水を注ぐ。
17、器を外し、火にかけ沸騰させる。
18、容器を入れ、鍋にふたをして強火で2分、弱火に落として8分蒸す。
19、火を止めてふたをしたまま8分ほど置いて予熱で火を通す。
20、竹串を真ん中に刺してみて、透明な汁が出てくれば蒸しあがり。
21、取り出して三つ葉とゆずの皮をのせる。火傷をしないように注意して下さい。
22、茶碗のふたをする。
温かいうちにどうぞ!
【メモ】
茶碗の容量や厚み、鍋の大きさによって火の入り方が異なるので、蒸し時間は調整して下さい。
【RECIPE】
●Make the Dashi
1、Pour 600cc of water into a pot and add kombu. Heat the water slowly over medium heat until the water comes to a near boil but doesn't actually boil.
2、Remove the kelp just before it boils.
3、Add the katsuobushi and bring it to a boil. Simmer for about a few seconds.
4、Turn off the heat. Wait until the katsuobushi sinks to the bottom, which takes about 2 minutes.
5、Strain the dashi through a sieve lined with a paper towel.
6、If you like softer texture Chawanmushi, the perfect ratio of eggs to Dashi stock is 1 to 3. For example if your egg weigh 50g, you need 150ml of dashi stock.
In this case, my eggs were 3(150g) so I needed 450ml of dashi stock made up of mirin, soy sauce and salt.
The total mixture(including eggs) will be 600ml at the end.
●Egg Custard
7、To make custard, beat eggs lightly with a whisk so they won't bubble.
8、Leave your stock to cool to room temperature. Combine it with the egg mixture.
9、Strain it through a fine mesh strainer to make the custard smooth.
●Prepare the ingredients
10、Cut the chicken into strips across the grain.
11、Cut off the stem of the shiitake and cut it into thin slices.
12、Divide the meat, the mushrooms and kamaboko evenly among four chawanmushi cups.
13、Fill up the tea cup with the egg mixture to about four-fifths full.
14、If there are any bubbles on the surface of the custard, use a spoon to skim them off.
15、Cover them with aluminum foil.
●Steam Chawanmushi
16、Place a chawanmushi bowl in a pot. Fill the pot with water to cover 1/2 the chawanmushi cup.
17、Remove the bowl and bring the water to a boil.
18、Place the cups, cover the pot, and steam for 2 minutes on high heat, then reduce the heat to low and continue to steam for 8 minutes.
19、Turn off the heat and let it sit for about 8 minutes.
20、Poke the Chawanmushi with a bamboo skewer. If clear juice rises up, it's done.
21、Carefully remove hot cups from the pot. (be careful it's hot) Garnish with the mitsuba parsley and yuzu citron rind.
22、Cover the chawanmushi cups with their lids.
Serve warm.
【Notes】
The cooking time will depending on the size of the pot, so please adjust the steaming time accordingly.
茶碗蒸しの作り方(蒸し器で作る)- Chawanmushi made in a steamer.
https://youtu.be/7ES-dnWduv0