たこ焼きの作り方 | たこ焼きの作り方(解説付き) - How to make Takoyaki(Octopus Dumpling)

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詳しいレシピはこちら。http://marron-dietrecipe.com/washoku/washoku_takoyaki.html
たこ焼きの作り方です。おいしいたこ焼きは、表面がカリッ、中がトロトロしています。たこ焼きのコツやポイント満載の、本場大阪のおいしいたこ焼きを作りましょう。
How to make Takoyaki(Octopus Dumpling).

5人分、55個
1人分 490kcal
1 個 45kcal
1serving calories 490kcal
1 ball calories ...

詳しいレシピはこちら。http://marron-dietrecipe.com/washoku/washoku_takoyaki.html
たこ焼きの作り方です。おいしいたこ焼きは、表面がカリッ、中がトロトロしています。たこ焼きのコツやポイント満載の、本場大阪のおいしいたこ焼きを作りましょう。
How to make Takoyaki(Octopus Dumpling).

5人分、55個
1人分 490kcal
1 個 45kcal
1serving calories 490kcal
1 ball calories 45kcal

【材料(5人分)】
●生地
薄力粉‥‥300g
卵‥‥3個
氷水‥‥1リットル
スキムミルク‥‥大さじ3
塩‥‥3g
醤油‥‥小さじ2
昆布だし(顆粒)‥‥小さじ1/2
かつおだし(顆粒)‥‥小さじ1/2

●焼き油
ごま油とオリーブ油を1:1で適量

●具
タコ‥‥300g
天かす‥‥60g
青ねぎ(小口切り)‥‥30g
桜エビ‥‥6g
紅生姜(粗みじん切り)‥‥60g

●トッピング
お好み焼きソース‥‥適量
青海苔‥‥適量
かつお節‥‥適量

【Ingredients (5 servings, 55 pcs)】
●batter
300g soft wheat flour
3 eggs
1 liter ice cold water
3 Tbsp fat free milk
3g salt
2 tsp soy sauce
1/2 tsp kombu dashi powder
1/2 tsp bonito dashi powder

●oil
sesame and olive oil

●ingredients
300g tako (octopus tentacles, boiled)
60g tenkasu (tempura crisps)
30g long green onion, finely chopped
6g sakuraebi (dried pink baby shrimps)
60g beni shoga, finely shredded (shreded pickled ginger)

●toppings
okonomiyaki sauce or worcestershire sauce
aonori (green seaweed powder)
dried bonito flakes

【作り方(レシピ)】
1、卵はあらかじめしっかり溶いておく。
2、大きめのボウルに塩、昆布だし、かつおだし、醤油を入れて混ぜ合わせる。
3、氷水を入れて混ぜる。
4、溶いた卵を入れて混ぜる。
5、小麦粉とスキムミルクを一緒にし、1/3をふるい入れる。
6、サックリ混ぜる。
7、もう2回繰り返して、小麦粉のダマがなくなるまで混ぜる。
8、流しやすい注ぎ口のついた容器に取り分ける。なければお玉でもいいです。
9、桜えびをラップなしで500Wの電子レンジで1分間加熱し、手でほぐしておく。
10、ゆでだこを、1個5グラムに切る。
11、たこ焼きプレートを200度に温めておく。
12、充分に温まったら、油をひく。
13、生地を穴ぎりぎりに流し入れていく。生地はその都度、よくかき混ぜてから入れます。
14、たこをすぐに1切れずつ入れる。
15、天かす、青ネギ、桜エビ、紅生姜を入れていく。生地があふれてもOK。
16、穴の周りが少し焼けてきたら、竹串で穴の列に沿って縦横に線を引き、切り離していきます。
17、プレートの温度を中火、160度くらいに落とす。
18、竹串で周りのはみ出した生地を集めて穴に入れながら、90度返す。
19、いったん待ってさらに半分返し、丸く形を整える。
20、穴の空いたところに生地を少し流してふさぐ。
21、完全にひっくり返ったところで強火、200度に戻す。
22、時々ひっくり返しながら、こんがりと焼き色がつくまで焼く。軽くなったら焼き上がりのサインです。
23、器に取る。
24、ソースをかけて青のり粉、花かつおをかける。

【Recipe】
1、Break eggs in a bowl and beat well.
2、Place salt, kombu dashi powder, bonito dashi powder and soy sauce in a big bowl, and mix.
3、Add icy water but not ice, and mix.
4、Add beaten egg and mix well.
5、Add flour and fat free milk to egg mixture, sift 1/3 of the flour into the bowl.
6、Mix lightly.
7、Repeat the process 2 more times and mix just enough to get rid of pockets of flour.
8、Pour batter into a spouted pot. A small ladle to pour the batter, that is OK.
9、Heat dried pink baby shrimps for 1 minutes in the microwave at 500W. Crumble them.
10、Cut octopus bite size about 5g.
11、Preheat electric takoyaki pan to 200 degrees C.
12、Grease the takoyaki pan.
13、Pour batter into the holes, until they are full. Mix it well every time it is to be cooked.
14、Put a piece of octopus to each hole.
15、Add tempura crisps, green onion, dried pink baby shrimp powder and pickled ginger. Even if the wells overflow with batter, it's okay.
16、When the batter around the hole becomes solid, separate each takoyaki with bamboo skewers.
17、Return the temperature to 160 degrees C.
18、Gather rough, uncooked edges and other bits of batter into the main ball with the skewer. Rotate each takoyaki by 90-degree.
19、Wait for a few minutes. Rotate the takoyaki by 90 degree again and adjust the shape into the hole.
20、Put some batter to any big crack, and fix it.
21、Turn over at 200 degrees C.
22、Keep rotating the takoyaki balls, until takoyaki have a golden brown color.
23、Remove takoyaki from the pan and place on a plate.
24、Put okonomiyaki sauce on top and sprinkle a bit of aonori seaweed and some bonito flakes.
Enjoy!

変わり種たこ焼きの作り方(レシピ)はこちらの動画をご覧ください。
If you don’t like octopus, you can try making takoyaki with different ingredients.
https://youtu.be/lSqJgMGGtSI

「二杯酢&おすましで食べるたこ焼き」の動画はこちらをご覧ください。
Nihai-zu dipping sauce (vinegar sauce)&Osumashi dipping sauce (clear soup)
https://youtu.be/GCogSN88Z00